Pälsvård för Spansk vattenhund/Perro de agua Espanol

Perron har en vackert atletisk o smidig kropp. Med lång päls upplevs den som kompakt o maffig men under pälsen döljs en smärt o muskulös kropp. Perron klipps 3-4 gånger per år men det går givetvis att klippa oftare för att behålla en jämn kort päls eller om pälsen tovar sig mycket. Vill du ha en längre päls på din perro, behöver du med jämna mellanrum kontrollera och reda ut tovor med fingrarna.

Pälsen består av krullar, krus eller stora lockar, en- eller tvåfärgade. Perron ska badas i rumstempererat vatten för att ullen inte ska dra ihop sig och bli kompakt. Om du vill behålla kompakta lockar ska pälsen inte borstas eller fönas utan handukstorkas efter badet. Har du dock en hund som lätt får tovor och en tovmatta i pälsen så är det fördelaktigt att använda karda på utsatta områden. Perron ska inte formklippas utan maskinklipps jämnt över kroppen.

Det är viktigt att kolla hundens tassar, både mellan tårna och under tassen mellan trampdynorna. Pälsen växer även där och det är lätt att småsten fastnar i pälsen. Använd en sax med trubbig spets och ansa så att det är ren och kort päls. Att hålla kort päls mellan trampdynorna förhindrar även uppkomst av svamp.

Vid klippning av en Perro använder jag skär nr 5 som lämnar 6,3 mm eller skär 4 som lämnar 9 mm. Vid tovig päls kardar jag pälsen först och klipper med skär nr 7 som lämnar 3,2 m.m. Vid valpklippning brukar jag lämna 13 eller 19 mm.